top of page

ENERJİ
Enerji kelime anlamları:
-
Sistemin iş yapabilme yeteneğidir.
-
Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç.
-
Organların çalışabilmesi ve vücut ısısının sürdürülebilmesini sağlayan besin ögelerinin oluşturduğu güç.
-
Manevi güç


Enerjinin çeşitleri:
-
Potansiyel Enerji
-
Kinetik Enerji
-
Isı Enerjisi
-
Elektrik Enerjisi
-
Işık Enerjisi
-
Kimyasal Enerji
-
Nükleer Enerji
-
Ses Enerjisi

Potansiyel Enerji: Esneklik özelliğine sahip cisimlerin ya da belli bir kütleyle, yer çekiminin var olduğu bir yerde yüksekliğe sahip cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Esneklik de bir potansiyel enerji korunumu sağlar. Potansiyel enerji genel olarak, cismin kütlesine, yüksekliğine ve yer çekimi ivmesine bağlıdır. Yer çekiminin değiştiği yerlerde potansiyel enerji de değişir. Yahut cismin kütlesi veya yüksekliği değişirse potansiyel enerji de değişir. Potansiyel enerji, kütle sabitken, yüksekliğe bağlı olarak değişir. Yükseklik sabitken, kütlesine bağlı olarak değişir. Potansiyel enerji formülü şu şekildedir:
E = m.g.h
Kinetik Enerji: Hareket halindeki bir cismin sahip olduğu enerjidir. Devinime sahip bir cismin deviniminden dolayı sahip olduğu enerjiye kinetik enerji denir. Kinetik enerji, hareket enerjisi olarak bir harekete sahip cismin içinde bulunduğu enerji durumudur. Kinetik enerji cismin kütlesine ve hızına bağlı olarak değişir. Cisim hızlandıkça kinetik enerjisi artar. Cismin kütlesi arttıkça da kinetik enerjisi artar. Kinetik enerji bağıntısında kütle ve hızın karesi ile ters orantı bulunmaktadır. Enerji sabitken, kütle azaldıkça cisim hızlanır, hız azaldıkça kütle artar.

Isı Enerjisi:
Belirli bir sıcaklık sistemi içerisinde, sıcaklığı yüksek olan bir sistemden sıcaklığı düşük olan bir sisteme sıcaklık farkından dolayı aktarılan enerjiye ısı enerjisi denir. Yani ısı enerjisi transfer halindeki enerji miktarıdır. Isı Enerjisi Birimi Joule ve Formülü
Q = (m) X (c) X (ΔT)
Elektrik Enerjisi: Belirli formdaki bir enerjinin bazı sistemler yardımıyla gerçekleştirilen işlemler sonucunda elektriğe dönüştürülmesi işlemine elektrik enerjisi adı verilmektedir. Başka bir tanımla elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir. Bir elektrik devresi tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar. Bu enerji, devrede üretilen elektrik akımı ve elektrik potansiyeli kombinasyonu tarafından elde edilir.

Işık Enerjisi: Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir. Elektrik enerjisi bir elektrik lambasında ya da deşarj tüpünde ışığa dönüştürülür. Kimyasal enerji ve ateş böceği gibi ışık saçan hayvanlarda ışığa dönüşür.
Kimyasal Enerji: Kimyasal bağ kurma sonucu bir enerji açığa çıkar. Açığa çıkan bu enerji ile kimyasal enerji emilir veya yayılır. Kimyasal enerji molekülde ki atomların tepkimesi sonucu açığa çıkan enerjidir. Kimyasal enerji mekanik enerjiye ve ısı enerjisine dönüştürülebilmektedir.
Ses Enerjisi: Ses mekanik bir dalgadır. Ses enerjisi de bir maddenin salınımı veya titreşiminden meydana gelen enerji türüne ses enerjisi denir. Birimi Joule'dir.
bottom of page