top of page

KUZEY DENİZİ'NİN YAPAY DEV RÜZGAR ADASI

Hollanda, dünyanın büyük yapay bir adanın üzerine dünyanın en büyük rüzgar çiftliğini inşa etmeyi planlıyor. Hollanda'nın elektrik hattının operatörü TenneT'in çalışmalarını sürdürdüğü bu ada Kuzey Denizi'nin ortasında yer alacak.

Hollandalı şirket TenneT, Hollanda ve Birleşik Krallık'a, sonrasında da Belçika, Almanya ve Danimarka'ya güç sağlamak için dünyanın en büyük rüzgar enerjisi santralini kurmayı hedefliyor.

KONUM

Suni adanın yeri, Birleşik Krallık'taki Yorkshire sahilinden yaklaşık 100 km uzaklıkta Dogger Bank adı verilen bir bölgedir. Son buzul çağında yani yaklaşık 20.000 yıl önce deniz seviyeleri bugünkü seviyenin 100 metre altındayken Dogger Bank aslında Doggerland adı verilen ve anakara Avrupa'yı İngiliz adalarına bağlayan bir toprak kütlesiydi. Bank'ın sığ oluşu, adayı inşa etmek için aşırı miktarda kum gerekmemesi ve deniz tabanına bağlanması gereken binlerce rüzgar türbinini destekleyebileceği anlamına geliyor. Konumu, çiftlikten üretilen herhangi bir elektriği beş ülkenin erişimine açıyor. Konum için daha iyi alternatifler (Rüzgar Enerji potansiyeli daha yüksek bölgeler) de araştırılıyor çünkü rüzgar çiftlikleri, fosil yakıt gücü veya nükleer güç ile karşılaştırıldığında çok daha az yoğunlukta elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Örneğin, bir nükleer enerji santrali bir rüzgar çiftliğine kıyasla alan birimi başına 400 kat daha fazla enerji üretebilir.

ÜRETİM VE İLETİM

Deniz temelli rüzgar çiftlikleri, karaya yakın olmalıdır aksi taktirde Dogger Bank'daki gibi, üretilen enerjinin kullanılacağı araziye ulaşmak için ek ekipman kullanılması gerekiyor. TenneT, iletim kayıplarının daha aza indirilmesi için alternatif akımı doğru akıma dönüştürecek ekipmanlar inşa etmeyi planlıyor. Böylelikle enerji evler ve sanayi kullanımları için alternatif akım haline dönüştürülmeden önce İngiltere, Hollanda ve sonrasında Belçika, Danimarka ve Almanya'ya taşınabiliyor.

Ørsted ve Innogy gibi önde gelen rüzgar enerjisi firmaları rüzgar türbinlerini kurma konusunda ilgililer. En büyük açık deniz rüzgar santrali şu anda 630 MW güç üretebilen ve 122 Km bir alanı kaplayan London Array'dir. TenneT'nin önerdiği plan yaklaşık 6.000 km2 alan üzerine kurulacak 30 GW'lık güç üretim kapasiteli bir rüzgar çiftliği oluşturacak. Bu, bugün New York'un yaklaşık sekiz katı kadar bir alanda Avrupa'da kurulu toplam deniz rüzgâr gücü miktarının iki misli güçte bir çiftlik. Bir değişiklik olmadığı sürece bu çiftliğin 2027 yılında çalışıyor durumda olması planlanıyor.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page