top of page

SAKİN ŞEHİRDEN SES GETİRECEK SANTRAL

Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Türkiye'nin umut vadedici Güneş Enerji Santrali için ön kayıtları tamamladı.

KOOPERATİFİN KURULUMU

Ege'nin sakin şehri Seferihisar 2016 yılının sonunda örnek niteliğinde önemli bir gelişmeye imza atmıştı. Belediyenin öncülüğünde 10 gönüllü kurucu üye ile Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi (SEYEKO) kurulmuştu. Böylece Seferihisar Türkiye'de bir ilk olarak Kooperatif ile kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) için çalışmalara başlamış oldu.

Örnekleri Almanya'da bulunan Kooperatifin kurulum hedefleri ve yol haritası ile ilgili olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER “Bunun üzerine ‘belediye öncülüğünde bir kooperatif kurup daha sonra tamamı girişimcilere bırakılacak şekilde bir yatırımı nasıl yaparız’ diye düşünerek yola çıktık. İnsanların bu işe inanması, ikna olması gerekiyor. Yaptığımız hesaplamalara göre 1 MW kapasiteli bir güneş santralı için 1 milyon 100 bin euroluk yatırıma ihtiyaç var. Eğer bu bedelin 250-300 bin euroluk kısmı varsa, kalanını 10 yıl vadeyle finanse etmek mümkün. Belediye olarak biz 126 bin euroluk bölümünü koymayı taahhüt ettik. Kalanına da girişimciler ortak olacak. Her hissedar en az 1000 euro bedelle ortak olabilecek. Belediyenin ortaklığı sadece ilk yatırım için geçerli olacak. Kooperatifin sonraki santral yatırımları tamamen girişimciler tarafından yapılacak”. şeklinde konuşmuştu.

YERİN TAHSİS EDİLMESİ

Yola çıkış hedefleri için çalışmalara durmadan devam eden Kooperatif yaklaşık 1 yıllık sürenin sonrasında sevinçli haberi müjdelemişti. Planlanan GES için Seferihisar Belediyesi Ulamış Mahallesinde 6 bin 257 metrekare arazi tahsis etmişti. Yasal mevzuatlar dolayısıyla planlanandan daha uzun sürede kaydettikleri bu aşamada 100 kilo Watt'ın üzerinde bir üretim olması planlanıyordu. SOYER 12 Şubatta verdiği bu müjdeli haber sırasında duygularını şu şekilde dile getirmişti "300 gün güneş alan ülkemizde güneş enerjisiyle ilgili yasal düzenlemelerin kooperatif çatısı altında yatırım yapmayı kolaylaştırıcı değil engelleyici olması nedeniyle bugüne kadar çok zaman kaybettik. Şimdi, Seferihisar büyük bir devrime imza atacak. Türkiye’de ilk kez, bir enerji santrali, bir kooperatif bünyesinde üretim yapacak. Dileğimiz sadece kurucu ortaklarla başlattığımız bu yolculuğa tüm Seferihisarlıların katılması, herkesin bu memleketin nimetlerine ortak olmasıdır.”

Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Üyesi Adil Alper Coşkun da çalışmalarını "Kooperatifimize üye olarak bu işe girecek vatandaşlarımız 9 yıl içerisinde sisteme harcadıkları maliyeti amorti edecekler ve 21 yıl boyunca üzerine para kazanacaklar. İnternet sitemizde detaylı açıklamalar ve hesaplamalar var. İsteyenler, 'www.seyeko.web.tr' adresimizde merak ettikleri soruların cevaplarını bulabilir ve bize ulaşabilirler" sözleri ile ifade etmişti.

ORTAKLIK ÖN KAYITLARI

SEYEKO 1 Mart tarihinde Seferihisar Belediye Düğün Salonunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi ve bu toplantıda ön kayıtlar alındı. Seferihisar halkı tarafından yoğun ilgi gören toplantıda katılım beklenilenin üzerinde gerçekleşti. Toplantıda proje hakkında bilgilendirme ve sunumları Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, SEYEKO Başkan Yardımcısı Umur Ozanoğlulları ve Yönetim Kurulu Üyesi Adil Alper Coşkun gerçekleştirdi.

Yapılan açıklama doğrultusunda bu işi yalnız özel sektörde büyük paralı firmaların değil şahısların da yapabileceği vurgulandı ve yine açıklamalara göre kooperatife üye olacak ilk 50 kişi ömür boyu 100 liralık elektrik faturasını ödemeyecek ve kooperatif gelirlerine ortak olacak.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page