top of page

BİR BÜYÜK İKLİM MESELESİ

Gelişen teknoloji ve büyüyen insanoğlu her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Enerji kullanımının temelinde de insanların yaşam kalitesini arttırmak ve refah düzeyini yükseltmek fikri bulunmaktadır. Peki ya sizlere üretilen bu enerji ile refah düzeyimizi arttırırken yaşam kalitemizi düşürdüğümüzü söylesem ne derdiniz?

Türkiye’de fosil kaynakların hakim olduğu enerji üretim teknikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun en basit örneği olarak evlerimizde ısınmak için kullandığımız doğal gaz veya hala sanayilerde kullanılan yüksek miktarda karbondioksit gibi zehirli gazlar salan kömür kazanlarını gösterebiliriz. Tüm bu yakıtların yanma sonucu oluşturduğu zehirli gazlar birçok canlının ve hatta insanların da hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Bakınız bunun en büyük örneği iklim değişikliği sonucu oluşan felaketlerdir.

Geçtiğimiz yaz İstanbul’da iki defa ekstrem durum niteliğinde dolu yağmuru olmuş ve yaşamı felç etmiştir. İnsanlar işlerinden eve dönerken sel felaketi yüzünden sokaklarda büyük tehlikeler atlatmış, arabaların ve evlerin camları parçalanmış ve can kayıplarına kadar giden sonuçlara yol açmıştır. Yine ekstrem bir durum olarak 2017 yılının sonlarında Antalya’da çıkan hortum sonucunda 38 kişi yaralanmış, 2 bin dönüm sera zarar görmüş ve insanların hayatlarını devam için gerekli olan evleri, iş yerleri büyük hasarlar almıştır.

Tüm bu doğa olaylarının yanında bu durumdan etkilenen mahsullerimiz ve mağdur çiftçilerimizde mevcuttur. Bilindiği üzere Orta ve Doğu Karadeniz’in bir kısmı için en büyük geçim kaynağı fındıktır. Fakat son yıllarda değişen iklim koşulları sonucu (yaları yeterince yağış olmaması, kışın kar yağışlarının artması gibi) çiftçinin fındığı henüz olgunlaşmadan bahçede yanmakta ve normal üretimin neredeyse dörtte biri miktarlarda mahsuller ancak alınabilmektedir. Ve bunun gibi Türkiye'nin birçok yerinde çeşitli tarım ürünleri eskisi kadar verimli üretim sağlamamaktadır.

Aslında bizim olan tüm bu doğayı ve bize sunduğu her şeyi yine yok eden bizleriz! Evet doğru duydunuz. Peki bunu neden değiştirmeyelim? Neden soluduğumuz havayı daha temiz, yaşadığımız toprakları daha verimli ve doğamızı, evimizi daha yaşanabilir hale getirmeyelim? Bunu değiştirmek hepimizin elinde yapmamız gereken şeyler yenilenebilir enerjiye daha çok yatırım ve enerji tasarrufu ile verimliliği arttırmak.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page